Airco onderhoud zelf doen?

Home » Informatie » Airco's informatie » Airco onderhoud zelf doen?
U wilt uw airco onderhoud zelf doen? Lees hier waarop u moet letten bij het onderhouden van uw airconditioning en vermijd deze veel voorkomende fouten.
Airco onderhoud zelf doen?

Uw airco onderhoud zelf doen:

  • Het is aan te raden om regelmatig een visuele check te doen aan uw airconditioning en een paar keer per seizoen schoon te maken. U kunt de filters die bevestigd zijn in uw binnenunit weghalen en met een stofzuiger behandelen
  • Op het moment dat de filters ernstig vervuild zijn kunt u na het zuigen de filters afspoelen met lauwwarm water en hierna goed laten drogen
  • Om de blokkering (water lekkage) uit de afvoer te verwijderen kunt u gebruik maken van een waterstofzuiger. U plaatst de zuiger aan het uiteinde van de waterafvoer. Indien mogelijk doet u dit aan de buitenzijde, waar de buitenunit zich bevindt. Zo hoeft u minder rekening te houden met mogelijke vervuiling tijdens de werkzaamheden
  • Bent u niet in staat om de werkzaamheden zelf uit te voeren, of blijft de airco water maken, schakel dan een vakman in. Zo bent u zeker van een goede werking van uw airconditioning. Bij basis onderhoud zoals hieronder verder beschreven, valt onder andere het opnemen van drukken en het bijvullen van het koudemiddel. Deze werkzaamheden kan alleen door een erkende F-gassen installateur uitgevoerd worden.

Bij de onderhoudswerkzaamheden wordt uw systeem gecontroleerd op de volgende punten:

– reinigen van het filter

Het schoonmaken van het filter is een belangrijk onderdeel wanneer u de airco gaat reinigen. Bij het reinigen halen wij de filters uit de binnenunit en blazen het schoon met perslucht. Hierna wassen we de filters uit met water en drogen het luchtfilter met perslucht. Zijn de filters niet meer schoon te krijgen en of beschadigd dan adviseren we u om een nieuw filter aan te schaffen.

– reinigen van de verdamper

Voor het reinigen van de verdamper gebruiken wij een speciale verdamper reininger. De verdamper reiniger wordt op de lamellen van de verdamper aangebracht. Na 15 minuten inwerktijd spoelen we de verdamper met een waterspuit schoon. Ook hebben wij speciale apparatuur, die door het vernevelen van een vloeistof de stank kan bestrijden.

– reinigen van de condensor

Bij het reinigen van de condensor worden de lamellen schoon geblazen met perslucht (bij een normaal vervuilde condensor). Als de condensor zwaar vervuild is dan worden de lamellen van de condensor eerst behandeld met een condensor reiniger en hierna met waterstraaldruk van 3 Bar gereinigd. Hierdoor beschadigen en buigen de lamellen niet krom, wat wel het geval is met traditionele reiniging.

– reinigen condens- afvoer / pomp

Om een blokkering uit de afvoer te verwijderen maken wij gebruik van een waterstofzuiger bij een natuurlijke afloop van de condenswaterafvoer. In het geval van een condenswaterpomp wordt de pomp los gekoppeld en gereinigd en de afvoer doorgeblazen met perslucht indien mogelijk.

– drukken en tempraturen

Voor het meten van de drukken gebruiken wij een analoog- of digitale meterset die aangesloten wordt aan het service ventiel op de buitenunit. Aan de hand van verschillende factoren kunnen wij bepalen of de bedrijfsdrukken goed zijn. Ook zijn er aircosystemen waar we de drukken en tempraturen kunnen aflezen en controleren op de afstandbediening.

– lekkages aan uw systeem

Voor het opsporen van lekkages aan het aircosysteem gebruiken wij verschillende methodes:

  • Opsporing van olie sporen via visuele controle
  • Electronische lekdetectie met een lekdetector, deze signaleert het lek met een akoestisch signaal. Hij herkent halogene gassen en ontdekt zelfs de kleinste lekken op moeilijk bereikbare plaatsen
  • Meeste simpele lekkage zoekmethode is het gebruik van zeep schuim
  • Mocht er een lek zijn die bijna niet vindbaar is dan maken we gebruik van lekdetectie met contrastmiddel. Met het spotgun-patronenpistool wordt precies de benodigde hoeveelheid contrastmiddel in het systeem gespoten. Hierna wordt het weggelekte contrastmiddel met de UV-lamp zichtbaar gemaakt, waardoor het lek wordt gelokaliseerd.

– koudemiddel vulling

Heeft u een lekkage aan uw airconditioning systeem, dan zal eerst het verouderde koelmiddel uit het systeem afgezogen worden naar een retour cilinder door een recovery unit. Na het verwijderen van het koudemiddel (ook wel freon genoemd), zal het systeem minimaal 30 minuten op een vacuüm systeem worden aangesloten om zo al het vocht en lucht uit de leidingen te verwijderen. Op de kenplaat staat de inhoud van het koudemiddel. Via een speciale weegschaal wordt de juiste hoeveelheid koudemiddel onder een hoge druk ingespoten in het system.

– electrische componenten

Wanneer wij aan de slag gaan met het controleren / reinigen van de electrische componenten, dan maken we gebruik van speciale middelen, die zowel vochtvrij als anti-statisch zijn. Verder controleren we de bekabeling,aansluitklemmen, werkschakelaar en de printplaten op vocht, corrosie en losse aansluitingen.

– isolatie van de koelleiding

Door het isoleren van de leidingen is er minder verlies van kou op plaatsen waar het niet nodig is. Tijdens het onderhoud controleren we of de isolatie nog intact is. Als deze uitgedroogd en / of beschadigd is wordt het vervangen. Het laten isoleren van koelleidingen is een investering die zich later zal terugverdienen door het verminderen van het energieverbruik.

Airco onderhoud zelf doen: hoe vaak is dit nodig?

Het frequentie onderhoud wordt bepaald door de omgeving waar het aircosysteem zich bevindt. Door uw airco goed te onderhouden zorgt u ervoor dat deze goed blijft werken, zonder stuk te gaan. Een seizoen gebonden controle, vooral op stof en vuil kan een schoonmaakbeurt aan de de airconditioning u veel narigheid besparen. In sommige gevallen is dat maar twee keer per jaar nodig. In een zeer stoffige ruimte moet u misschien wel elke maand uw airco controleren en schoonmaken.

Airco onderhoud zelf doen of toch laten doen?

Voor het grootste deel is het schoonmaken van een airco niet ingewikkeld en kunt u het ook zelf doen. Helaas is het niet mogelijk om alle componenten zelf te controleren en te onderhouden. Ook vervalt de fabrieksgarantie als u zelf aan de airco begint te sleutelen.

Voordelen onderhoud zelf doen:

  • Kan op elk gewenst moment worden uitgevoerd
  • Bespaart kosten van een vakman

Nadelen onderhoud zelf doen:

  • Aanschaf kosten voor speciaal gereedschap
  • Fabrieksgarantie vervalt
  • Kans op beschadigen van airco componenten

Wat kost het onderhouden van mijn airco door een vakman?

De prijs van het onderhoud van uw airco hangt af van enkele factoren, namelijk de verplaatsingskosten, wel of geen onderhoudscontract, het soort onderhoudscontract, het type systeem airconditioning, de toegankelijkheid tot de airconditioning en de uit te voeren werkzaamheden. Lees in dit artikel wat airco onderhoud kost.

Onze expertise

Airco

Airconditoning

Koeltechniek

Koeltechniek

Vriestechniek

Vriestechniek