Heeft airco onderhoud nodig?

Home » Informatie » Airco's informatie » Heeft airco onderhoud nodig?
Het is belangrijk dat uw airco optimaal functioneert. Dat kan alleen bij goed airco onderhoud. Op het moment dat uw airconditioning niet goed wordt onderhouden, vergroot u de kans op ziekten en allergieën. Wanneer de luchtvochtigheid door het gebruik van airconditioning lager is dan 45 - 60%, dan kan dit mogelijke gevolgen hebben voor uw weerstand.
Heeft airco onderhoud nodig?

Waarom airco onderhoud

Door verplaatsing van lucht blijft het vuil hangen aan de koelgedeelten van de verdamper (koelerblok) in de airco binnenunit. Dit vuil wordt veelal tot het minimum herleid door filters. Helaas zijn deze filters niet 100% efficiënt, vooral niet voor kleine deeltjes zoals stof. Teveel stof op het filter zorgt voor een verminderde werking en ongewenste geurtjes in uw leef en of werkomgeving.

De condensor in de airco buitenunit is ook een belangrijk onderdeel van uw airco. Door de luchtcirculatie door de condensor lamellen wordt er na geruime tijd een laag vuil afgezet dat de werking verhindert. Doordat er minder warmte overdracht plaats vindt in de condensor kan het rendement van de airconditioning met 35% afnemen. Bij elke toename van 1ºC, nemen de kosten met 2 tot 4% toe.

Een goed onderhouden airconditioning is de basis van een gezond binnenklimaat. Met een goed onderhoud voorkomt u grote slijtage, mankementen aan uw systeem en bespaart u flink op de energielasten als uw systeem optimaal functioneert.

Het is mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten op elke airconditioning installatie. Ook is het natuurlijk mogelijk om een service overeenkomst te sluiten voor uw bestaande airco systeem. Wij werken bij de meeste van onze klanten met een op maat afgestemd contract. Zo kunnen wij uw installatie in optimale conditie houden. Uiteraard worden alle onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door onze eigen gediplomeerde F-gassen erkende monteurs.

Waarom is airco onderhoud zo belangrijk?

 • goed airco onderhoud vermindert de kans op ziekten en allergieën
 • het voorkomt een verminderde werking van de airco en ongewenste geurtjes in uw leef- en / of werkomgeving
 • bij verminderde werking kan het rendement van de airconditioning tot 35% afnemen, waardoor uw energielasten stijgen

Wat gebeurt er bij het onderhoud?

Bij de onderhoud werkzaamheden wordt uw systeem gecontroleerd op de volgende punten:

 • reinigen van het filter
 • reinigen van de verdamper
 • reinigen van de condensor
 • reinigen condens- afvoer / pomp
 • drukken en tempraturen
 • lekkages aan uw systeem
 • koudemiddel vulling
 • electrische componenten
 • isolatie van de koelleiding

Aan het eind van het onderhoud wordt er een rapport opgesteld van de uitgevoerde werkzaamheden en bevindingen.

Kan ik het onderhoud zelf doen?

Het is aan te raden om regelmatig een visuele check te doen aan uw airconditioning en een paar keer per seizoen de airco schoon te maken. U kunt de filters bevestigd in uw binnenunit weghalen en met een stofzuiger behandelen. Op het moment dat de filters ernstig vervuild zijn, kunt u na het zuigen de filters afspoelen met lauw-warm water en hierna goed laten drogen. Meer informatie hierover vindt u in het artikel Airco onderhoud zelf doen?

Wat kost airco onderhoud?

Hoeveel uw betaalt voor het onderhoud van uw airconditioning is afhankelijk van:

 • het model airconditioning
 • de locatie
 • de toegankelijkheid tot de airconditioning
 • de uit te voeren werkzaamheden

Verder zijn de kosten afhankelijk van uw keuze voor een éénmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract. Al onze onderhoudscontracten zijn maatwerk, wij hebben geen standaard onderhoudscontracten. Voor elk airco systeem kunt u een onderhoudscontract op maat afsluiten. Lees in dit artikel wat airco onderhoud kost. Bent u benieuwd naar advies en een prijs? Vraag vrijblijvend een offerte voor airco onderhoud aan.

Onze expertise

Airco

Airconditoning

Koeltechniek

Koeltechniek

Vriestechniek

Vriestechniek