Wat kost airco onderhoud?

Home » Informatie » Airco's informatie » Wat kost airco onderhoud?
Een goed onderhouden airco is beter voor uw gezondheid en bespaart u extra energiekosten. Het is rendabel om de airco regelmatig te (laten) onderhouden. Maar wat kost airco onderhoud?
Wat kost airco onderhoud?

Hoeveel u betaalt voor het onderhoud van uw airconditioning is afhankelijk van de volgende factoren: het model airconditioning, de toegankelijkheid tot de airconditioning en uit te voeren werkzaamheden. Ook zijn de kosten afhankelijk van uw keuze voor een éénmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract. Al onze onderhoudscontracten zijn maatwerk, wij hebben geen standaard onderhoudscontracten. Voor elk airco systeem kunt u een onderhoudscontract op maat afsluiten. Wilt u graag advies of een prijs aanvragen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Wat kost airco onderhoud voor in mijn huis

In de meeste gevallen wordt er een single-split en / of multi-split wandmodel gekozen voor de klimaatbeheersing in huis. Bij een airco is het van belang dat zo nu en dan de luchtfilters worden gereinigd. Dit is natuurlijk afhankelijk van de omgeving waar de airconditioning is opgesteld. Het schoonmaken kan minimaal 4 keer per jaar worden verricht. Een airco in huis wordt niet zo vaak gebruikt als in kantoor. Daarom is een basis onderhoud zoals beschreven in het artikel Airco onderhoud zelf doen? meer dan voldoende voor u.

Wat kost airco onderhoud voor kantoor

Voor airconditioning met een koudemiddelinhoud van 5 ton CO2- equivalent of meer is het wettelijk verplicht om te controleren op koudemiddel lekkages. De frequentie van lekcontrole is afhankelijk van de hoeveelheid  koudemiddelinhoud. In de nieuwe airconditioning systemen is de hoeveelheid CO2- equivalent tegenwoordig te vinden op de kenplaat van de buitenunit. Naast de verplichte koudemiddel lekcontrole wordt natuurlijk de airco op verdere functionaliteit gecontroleerd zoals vermeld in het artikel Airco onderhoud zelf doen? Bij zakelijke klanten waar een nieuw airconditioning systeem wordt geïnstalleerd bieden we altijd een onderhoudscontract aan dat bij u past.

De kosten voor het onderhoud van uw airconditioning hangt af van:

– het model airconditioning

De kosten zijn afhankelijk van het model airco. Er zijn verscheidene modellen airconditioning zoals single-split wand-, vloer-, cassette-, kanaal- en plafond-units. Ook zijn er multi-split systemen met één buitenunit en meerder binnenunits. Een wandmodel is makkelijker te onderhouden dan een kanaalunit en dus ook goedkoper in de onderhoudskosten.

– de locatie

Is de klus in het noorden van Nederland? In het zuiden? Of zelfs in het buitenland? Moeten wij ver reizen? Is het nodig dat we ergens overnachten?

– de toegankelijkheid tot de airconditioning

Waar zijn de binnen- en buitenunit opgesteld? Is het buitendeel opgesteld op de grond, op het dak of aan de gevel? Is de binnenunit in een vrije ruimte of in een besloten ruimte gemonteerd? Moeten wij een ladder of een steiger opbouwen? Al deze factoren en meer spelen een rol voor de kosten.

– de uit te voeren werkzaamheden

De werkzaamheden / kosten zijn afhankelijk van de omgeving waar de unit is opgesteld. Bijvoorbeeld in uw huis, of in een werkplek waar de airconditioning dagelijks wordt gebruikt en dus frequenter onderhoud nodig heeft. Is de omgeving licht vervuild, vervuild of zwaar vervuild? In een zwaar vervuilde omgeving moet soms de gehele binnenunit (denk aan koelerblok, luchtventilator en condenswaterpomp) gedemonteerd worden om te worden gereinigd.

– keuze éénmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract

De kosten zijn ook afhankelijk van uw keuze voor een éénmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract. Al onze onderhoudscontracten zijn maatwerk, wij hebben geen standaard onderhoudscontracten. Voor elk airco systeem kunt u een onderhoudscontract op maat afsluiten. Wilt u graag advies of een prijs aanvragen? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Kan ik airco onderhoud zelf doen?

Uiteraard kunt u zelf ook onderhoud uitvoeren. Door de filters te reinigen die in uw binnenunit bevestigt zijn, kunt u al een hoop problemen voorkomen. Lees meer over het zelf onderhouden van uw airco

Hoe vaak heeft airco onderhoud nodig?

Afhankelijk van de soort en hoeveelheid koudemiddel in een airconditioning systeem wordt er bepaald hoe vaak een F-gassen erkend monteur bij u langs moet komen voor de verplichte lekdichtheidscontrole. Valt de airco niet binnen de wettelijke verplichting (dat is vaak bij particulier gebruik het geval) dan is het van belang in welke omgeving de airco is geïnstalleerd en wat de bedrijfsuren zijn van het airco systeem om vast te stellen hoe vaak de airconditioning onderhoud nodig heeft.

Waarom is airco onderhoud nodig?

De belangrijkste reden voor onderhoud van uw airco is dat de airco net zo optimaal blijft functioneren als bij de aanschaf van het nieuwe airco systeem. Airco onderhoud is belangrijk omdat:

  • goed airco onderhoud vermindert de kans op ziekten en allergieën
  • het voorkomt een verminderde werking van de airco en ongewenste geurtjes in uw leef- en / of werkomgeving
  • bij verminderde werking kan het rendement van de airconditioning tot 35% afnemen, waardoor uw energielasten stijgen

Lees meer in dit artikel waarom airco onderhoud nodig is.

Onze expertise

Airco

Airconditoning

Koeltechniek

Koeltechniek

Vriestechniek

Vriestechniek